OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Reptes i bones pràctiques d'INNOVI al Col·legi d'Economistes

Info Innovi,

En el marc del cicle de converses amb els clústers agroalimentaris de Catalunya, el dijous 5 de juny es va celebrar la jornada “Reptes i bones pràctiques d'INNOVI, el clúster vitivinícola català” coorganitzat amb el Col·legi d’Economistes, des la seva delegació de Tarragona.

En aquesta jornada s’han presentat tres projectes del sector que donen respostes a tres grans reptes: l’excés de burocràcia, la reducció d’usos de fitosanitaris i la millora de la biodiversitat.

Després de la inauguració de la jornada a càrrec de Sr. Miquel Àngel Fúster, President de la Seu de Tarragona del Col·legi d'Economistes de Catalunya, de la Sra. Sandra Climent, Directora del bloc Obealimentària de la Comissió d’Economia Agroalimentària el CEC i Sales Manager a Crisolar Nuts, Sr. Ignasi Papell, Membre de la Junta Directiva del Clúster INNOVI i responsable de la unitat de projectes singulars en alimentació i biotecnologia d’Eurecat es va obrir el torn de les intervencions.

La primera va anar a càrrec d’Eloi Montcada, director del clúster, que ha explicat la necessitat de la innovació col·laborativa per poder avançar en la competitivitat. Aquesta col·laboració cal establir-la entre les diferents tipologies d’actors de la cadena de valor i també entre els propis viticultors o entre els mateixos cellers.

El primer repte al que s’ha donat resposta es la simplificació administrativa en la certificació dels vins basat en el blockchain. Toni Altés, director comercial i copropietari de Tactic Terra Alta, ens ha presentat com mitjançant aquesta tecnologia es simplifiquen els processos i es beneficia tan a viticultors, cellers, com a Denominacions d’Origen o a la pròpia administració. El projecte Localvino ha avançat en aquest aspecte demostrant la viabilitat de la tecnologia blockchain per aquests usos.

El següent ponent, Enric Sunyer,  responsable de viticultura d’Herència Altes, ens ha explicat com incorporant la sensorització de la vinya i els algoritmes que utilitzen les dades obtingudes, ens permet reduir tractaments fitosanitaris amb la consegüent reducció d’impacte ambiental i de despeses. El projecte OPENDIGIVINE té per objectiu incorporar aquesta sensòrica i compartir les dades generades al llarg del territori a partir de dades obertes. 

Per finalitzar les intervencions en Ramon Roqueta, gerent de la Fou Celler, ens ha parlat d’innovació aplicada a la Biodiversitat en l’entorn vitícola. El projecte, que porta aquest mateix nom, ha aconseguit trobar una relació entre les especies herborees presents en les vinyes amb els aromes presents en el vi. Si be cal treballar per trobar els mecanismes que ho fan possible, el projecte ha demostrat que es possible posar el paisatge dins d’una ampolla

Per finalitzar la jornada en Salvador Puig, coordinador de la secció de viticultura de l’ICEA-IEC, ha posat sobre la taula diferents reptes i aspectes destacats de la vitivinicultura catalana, com la lluita contra el canvi climàtic, la importància de la producció ecològica o com aconseguir una viticultura més resilient ambiental i socialment.

La jornada s’ha clausurat amb preguntes dels participants.

Podeu trobar el vídeo de la jornada a:
 https://us06web.zoom.us/rec/share/fyUWHgh2K8lf6OZdO-BOgNsaAYQExFMAAZ-Lqxl5xjfYrs99hpyY2Xx1pVuRoFeV.HPsCSreQ6h0Ic_Nx

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies